Nazorova 51, 10000 Zagreb

Novosti

HDSOR na Sastanku predsjednika i Godišnjoj skupštini ANSE

Predstavnici Hrvatskog društva za superviziju i organizacijski razvoj (predsjednik Zvonko Kovačić te članice upravnog odbora Gordana Daniel i Marina Ajduković), sudjelovali su – svatko u svom dijelu i/li zajednički – u radu Sastanka predsjednika nacionalnih udruženja za superviziju i u radu Godišnje skupštine ANSE (Europsko udruženje nacionalnih organizacija za superviziju – Association of National Organization for Supervision in Europe http://www.anse.eu/). Ovo okupljanje, veoma važno i za budući rad i razvoj HDSOR-a, održano je u Beču od 18. do 20. studenog 2016. Hrvatsko društvo za superviziju i organizacijski razvoj još jednom je dobilo visoke pohvale za organizaciju ANSE Ljetne škole u Zadru (Summer university 2015). Osim toga, izvještaji nacionalnih društava su pokazali da se u području osiguranja pružanja kvalitete supervizije, sukladno standardima kvalitete za licenciranje i relicenciranje, Hrvatska nalazi u gornjem domu zemalja članica ANSE.

Na sastanku predsjednika, kao i na skupštini, u velikoj se mjeri diskutiralo o potrebi razvoja rezultata i ishoda projekta ECVision (Europski sustav za uspoređivanje i vrednovanje supervizijskih kompetencija engl. ECVision. A European System of Comparability and Validation of Supervisory Competences). Ovo se odnosi na dva ključna ishoda projekta: Europski pojmovnik supervizije i coachinga i Europski kompetencijski okvir u području supervizije i coachinga. Ovi dokumenti su objavljeni u opsežnoj publikaciji pod nazivom „In the Mirror of Competences“ čija je promocija održana upravo u Beču, a na kojoj je sudjelovala i naša predstavnica Marina Ajduković. U ovoj publikaciji su objavljena i tri znanstvena članaka: Continuing Quality Development: ECVision – An Important Step Forward in the Professionalization of Supervision and Coaching (W.Knopf), Keeping Fit, Maintaining Balance, Gaining Insight: How Coaching and Supervision provide Quality Assurance for Organizations(E.de Haan) i Research on Supervision and Coaching Skills. Past – Present – Future (H.Möller), te prikaz povijesti razvoja supervizije i coachinga u Austriji, Hrvatskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Švedskoj. Navedeni tekstovi mogu se naći u izvorniku na mrežnoj stranici: www.anse.eu/ecvision/products. Za sve koje profesionalno zanima supervizija navedeni tekstovi su iznimno značajni za razumijevanje razvoja supervizije u europskom kontekstu.

Nadalje, utvrđena je važnost razvoja kriterija i primjerenih treninga s ciljem osiguranja kvalitete rada metasupervizora u nacionalnim udruženjima. ANSE će i nadalje omogućavati treninge za potrebe nacionalnih udruženja. Osim toga, ANSE je pokrenula online časopis za superviziju i coaching. Tema prvog broja je „Quality“ (Kvaliteta). Budžet ANSE je ograničen i u velikoj mjeri ovisi o potpori nacionalnih udruženja. Zaključeno je da će svako nacionalno udruženje izvršiti jednokratnu financijsku uplatu kao potporu daljnjeg rada ANSE te da će se idućih godina sukcesivno povećavati iznos članarina koje nacionalna udruženja, sukladno broju svojih članova, uplaćuju prema ANSE. Slijedeća ANSE Ljetna škola (Summer university) će se održati u Rotterdamu od 21. do 25. kolovoza pod nazivom „Moving and being moved“.

Back to top