Nazorova 51, 10000 Zagreb

Novosti

ODRŽANA 4. HRVATSKA KONFERENCIJA O SUPERVIZIJI

U Opatiji je od 14. do 16. ožujka 2018. održana 4. hrvatska konferencija o superviziji pod nazivom „Supervizija za suvremene prakse“ na kojoj je sudjelovalo više od 250 sudionika. Organizator konferencije je bio Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Suorganizatori su bili Hrvatsko društvo za superviziju i organizacijski razvoj (HDSOR), Društvo za psihološku pomoć i Agencija za odgoj i obrazovanje. Pokrovitelji konferencije su bili Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Konferencija je nastavila kontinuitet okupljanja supervizora, supervizanata i svih onih koji su zainteresirani za superviziju. Na konferenciji su (1) analizirana postignuća i izazovi u provođenju supervizije i razvoju obrazovanja za superviziju u Hrvatskoj, (2) razmijenjena iskustva o superviziji među supervizorima te između supervizora i supervizanata, rukovoditelja u socijalnoj skrbi, obrazovanju, ustanovama i udrugama civilnog društva koji neposredno rade s korisnicima, (3) pružene najnovije spoznaje o vještinama, metodama rada, teorijskim modelima djelovanja, etičkim dilemama u superviziji, itd.

Tijekom konferencije je promovirana knjiga „Supervizija i coaching u Europi: Koncepti i kompetencije“ koja je zajednički izdavački projekt Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskog društva za superviziju i organizacijski razvoj (HDSOR). Ova publikacija omogućava profesionalnoj javnosti u Hrvatskoj i susjednim zemljama uvid u ishode projekta „EC Vision. Europski sustav za uspoređivanje i vrednovanje supervizijskih kompetencija“ u kojem je između sedam zemalja EU sudjelovala i Hrvatska. Sudjelovanje u ovom projektu pokazuje prepoznatljivost i ugled razine razvoja i konceptualizacije supervizije u Hrvatskoj u europskom kontekstu.

Tijekom konferencije obilježen je za HDSOR jedan iznimno značajan događaj. Naime, u sklopu konferencije održana je izvanredna skupština HDSOR-a pri kojoj je svečano obilježena 20. godišnjica postojanja Društva. Članovi Društva su se, zajedno sa svojim gostima, prisjetili razdoblja nastanka i razvijanja Društva sve do danas. Poseban gost na skupštini je bio Sitjze de Roos, predsjednik ANSE (Association of National Organization for Supervision in Europe / Europsko udruženje nacionalnih organizacija za superviziju) koji je održao izlaganje „Prelazak granice: preduvjet za kvalitetnu superviziju“. Osim navedenog, na skupštini su prezentirani rezultati radionice u kojoj su sudjelovali članovi Društva krajem 2017. godine. Rezultati radionice trebaju omogućiti donošenje strategije za rad i razvoj Društva u razdoblju od 2018. do 2022. godine. Strategija se planira usvojiti do sredine 2018. godine.

Na kraju ove svečane skupštine dodijeljene su nagrade „Vrijeme supervizije“ najzaslužnijima za nastanak, razvoj i rad Društva od početaka sve do danas te za doprinos razvoju supervizije u Hrvatskoj: Zdravku Bokuliću, Ljiljani Igrić, Zdenki Pantić, Jasenki Pregrad, Mirjani Šimunović Škunca i Marini Ajduković. Čestitamo prvonagrađenima!

Ova sadržajno bogata i vrlo uspješna konferencija obilovala je izlaganjima, predavanjima, radionicama i okruglim stolovima, a imala je međunarodni karakter s obzirom da su na njoj sudjelovali i gosti iz Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Kliknite ovdje i pročitajte Knjigu sažetaka

Back to top