Nazorova 51, 10000 Zagreb

Kome je namijenjena

Supervizija psihosocijalnog rada

Sama srž pojma supervizije zajednička je svima. Ona se odnosi na pružanje pomoći profesionalcima da se kvalitetnije nose s izazovima svog posla. Ako polazimo od toga, tada svaki oblik supervizije daje svoj doprinos kvalitetnoj realizaciji radnih zadataka. Namijenjena je svim profesionalcima koji rade s drugim ljudima i/ili ih vode, te timovima koji zahtijevaju suradnju.

Povijesno gledano supervizija se razvila u području socijalne skrbi, psihoterapije i zdravstva, a brzo se proširila se i na obrazovanje. Tako da ju se danas koristi kao dobru praksu u tim sektorima ali i u poslovnom svijetu.

Najbliži pojam superviziji u tom smislu je Coaching. I predstavlja oblika rada s profesionalcima koji se u Europi stavlja uz superviziju i dijele dosta zajedničkog no ta područja imaju i neke temeljne razlike. Usporedba coachinga i supervizije te vrste i namjene specifičnih oblika coachinga kao i supervizije lijepo je objašnjena u članku COACHING, A FIELD FOR PROFESSIONAL SUPERVISORS? Louis van Kessel-a koji preporučamo kao kvalitetnu informaciju. Može ga se naći ovdje.

Termin supervizije u ekonomskom smislu obuhvaća prvenstveno kontrolu i nadzor te osiguranje kvalitete kroz mehanizam provjeravanja i nesmije ga se miješati uz podržavajući i razvojni koncept koji je ovdje zastupljen.

Back to top